Stäng
Logga in
Logga in
Ny kund webbshop?
Glömt lösenordet?

MOTOROPTIMERING - FRÅGOR & SVAR

Vad är en motoroptimering?

Att motoroptimera bilen med våra produkter innebär att man programmerar om styrenheten, som styr motorn, med vår mjukvara. BSRs mjukvara ger högre effekt och högre vridmoment.

Hur görs en motoroptimering?

I de flesta fall kan du motoroptimera bilen själv med hjälp av vår PPC-enhet (Portable Program Carrier) som vi skickar direkt till dig. Den kopplas enkelt in via bilens diagnostikuttag och trimningen sker genom ett par knapptryckningar. Diagnostikuttaget sitter oftast under ratten och är den kontakt som verkstaden använder sig av för att exempelvis felsöka bilen. I vissa fall kan du dock behöva lämna in bilen för att få motoroptimeringen installerad hos oss eller hos någon av våra många återförsäljare runt om i landet. Här hittar du en lista på alla våra återförsäljare 

Traditionellt sett har man optimerat motorer genom att byta ut ett chip (därav namnet ”chiptrimning”) i styrenheten men nu för tiden behövs inte det.

Köpa eller låna PPCn?

När du köper en PPC trimsats hos oss får du välja om du vill köpa PPCn eller använda en lånevariant som skickas tillbaka. Fördelen med att köpa PPCn är tryggheten att du alltid kan återställa till originalinställningar samt att du kan hålla dig uppdaterad med den senaste mjukvaran. Genom PPCn kan du alltså köra tillbaka bilen till original eller lägga in trimmet igen hur ofta du vill. Om din serviceverkstad ställer tillbaka till originalinställningarna kan du enkelt ladda in optimeringen igen samtidigt som du behåller de uppdateringar som verkstaden har gjort. Detta är vi helt unika med på marknaden. Vår PPC-enhet är lättanvänd och har ett intuitivt gränssnitt i ergonomisk och slimmad design.

Kan jag ta med mig PPC-enheten om jag byter bil?

Ja, du som har en PPC 3-enhet kan flytta över den till en annan bil och betala endast mjukvaran på den nya trimsatsen. Du gör då en så kallad ”Change Car” via din PPC-sida. Ett prisvärt alternativ om du t.ex säljer din bil och vill ha den nya bilen optimerad. Denna överflytt gör du själv snabbt och enkelt på internet på din egen inloggningssida. Vid överflytten upphör supporten på den gamla bilen.

Vad händer med garantierna om man motoroptimerar sin bil?

Vid köp av BSRs motoroptimering ingår ett års maskingaranti om bilen är yngre än fyra år och har gått mindre än 12000 mil. Denna garanti går att förlänga upp till max 4 år eller 12 000 mil. Läs mer om vår maskingaranti här

Kan man se att jag har motoroptimerat min bil?

Den lokala märkesverkstaden har normalt sätt varken utrustning eller kompetens för att kunna läsa ur filer i motorstyrenheten. För att göra detta måste styrenheten skickas till tillverkaren av bilen eller styrsystemet. Vi rekommenderar inte att man döljer att man har optimerat sin bil för sin verkstad.

Skillnad vanligt trim mot dieselbox?

BSRs motoroptimering skiljer sig markant från alla dieselboxar (även kallat plug-in-boxar) som förekommer på marknaden. BSRs så kallade PPC-enhet (en liten handhållen dataenhet) optimerar motorns mjukvara istället för att eftermontera boxar och sladdar i motorrummet som förvränger vissa signaler för att öka bränslemängden. I en modern bil finns komplexa styrsystem som samarbetar med varandra för att allting ska fungera på bästa sätt. En dieselbox manipulerar vissa signaler i primärt syfte att antingen öka insprutningstiden eller höja bränsletrycket. Detta sker helt utan att bilens övriga styrsystem registrerar det. Det innebär att en dieselbox lurar bilens styrsystem och följden blir att en mängd värden och styrdata inte blir korrekt beräknade:

  • bilens färddator kommer att visa för låg bränsleförbrukning

  • antisladdsystemet (ESP) störs p.g.a. felaktiga värden på vridmoment

  • automatlådor får felaktiga värden på vridmoment

  • momentsänkning vid växling (för komfort och hållbarhet) bibehålls ej

  • regenerering/tömning av partikelfilter sker ej optimalt

  • beräkning av avgastemperatur störs

  • beräkning av serviceintervall störs

  • diagnossystemet störs

Tar bilen skada?

Nej, vi tar inte ut mer effekt än vad motorn är konstruerad för att hantera.

Hur påverkas växellådan?

Momentregleringen kalibreras in för bästa prestanda och för att inte äventyra hållbarheten. Även den viktiga momentsänkningen vid växling bibehålls.

Påverkas slitaget?

Nej, ökad effekt ger inte ökat slitage. Kallstarter och att inte byta ut motoroljan på utsatt tid är sådant som ger ökat slitage.

Sänker motoroptimeringen bränsleförbrukningen?

Genom att utnyttja det förbättrade vridmomentet - dvs. en form av "omedveten ecodriving" - kan den genomsnittliga bränsleförbrukningen minska flera procent med BSR motoroptimering jämfört med original.

Vad händer om verkstaden återställer bilen till original?

Om din serviceverkstad ställer tillbaka till originalinställningarna kan du enkelt ladda in en ny trimfil igen med din PPC-enhet, samtidigt behålls de uppdateringar som verkstaden har gjort. Skulle du inte ha en egen PPC utan valt lånePPC vid köpet är kostnaden 1500:- för att läsa in mjukvaran igen.

Vad säger de på besiktningen?

Bilprovningen mäter inte effekten vid kontroll och kan av den anledningen inte avgöra om bilen är trimmad av BSR eller original.

Stäng
Stäng