Projektbil BMW 120d

bmw 120d motoroptimering
I samband med BSR's lansering av trimsatser till BMW så föddes idén om att göra en spännande projektbil. Vi ville att bilen skulle vara körglad och allsidig för att kunna användas i många olika sammanhang. Projektbilen skulle sticka ut från mängden och samtidigt ha tydlig anknytning till våra produkter. Efter att ha funderat på vilken bil som skulle passa till projektet så föll valet till slut på BMW's minsta modellserie, det blev en BMW 120d.

BSR har gjort en avancerad installation som BMW själva inte erbjuder från fabriken. Vi har konverterat en BMW 1-serie från fyrcylindrig turbodiesel till sexcylindrig diesel med dubbelturbo. För att klara av den ökade effekten och vridmomentet har automatlåda, bakaxel och framvagn bytts ut. Installationen har varit mycket krävande. Förutom det omfattande mekaniska arbetet tillkommer även ett komplicerat datatekniskt arbete med att få styrsystemen från både automatlådan och motorn att samspela och fungera felfritt med bilens övriga elektronik och komfortsystem. Bilen har även försetts med en rad exteriöra och interiöra detaljer enligt specifikationen nedan. Effekt och vridmoment ligger nu på respektabla 340hk/700Nm.


Motor: 3.0L diesel biturbo, PPC 3 BSR Tuning System®, modifierat partikelfilter
Avgassystem: BSR Sport Flow®
Bromsar: BMW Performance
Chassi: Bilstein coilover PSS10
Fälgar: AEZ Valencia 8,5x19 från OCL Brorssons (8x18 i Superstage)
Däck: Bridgestone 235-35-19 (Michelin 225-40-18 i Superstage)
Interiör: BMW Performance: stol, ratt, handbromsspak, växelspak, interiörlist kolfiber
Exteriör: BMW Performance kolfiberdetaljer: vinge, backspegelkåpa, splitters, diffusor


Gullabo gillade BSR's trimmade dieselbil

Testad i Bilsport Superstage
Tidningen Bilsport har gjort ett reportage om projektbilen och testat vad den går för i superstage-banan. Redan efter det inledande testvarvet gav bilsports legendariske testförare Gullabo kommentaren: "Idag blir det dieselrekord i Superstage." Du kan läsa mer om testet och den fantastiska tiden i Bilsport nummer 17 2011.


BMW 120d testades i Bilsport superstage


BSR's trimmade BMW 120d kördes på strippen

En dag på strippen 2011
Bilen gjorde uppvisningskörningar på EDPS - En dag på strippen - i Emmaboda. Den fick köra ett helt nytt tävlingsmoment kallat superstrip, vilket består av slalomkörning mellan koner. Eftersom detta moment var nytt för EDPS i år så finns inga tidigare resultat att jämföra med, men det såg väldigt lovande ut när Gullabo rattade runt bilen mellan konerna. BSR var för övrigt huvudsponsor till hela evenemanget.


Vår BMW 120d medverkade på Bodensee Tuning World i Tyskland

Utställd på mässor
Bilen har kunnat beskådas av allmänheten på olika mässor, bl a Bilsport Performance & Custom Motorshow på Elmia i Jönköping. Den har även medverkat på Bodensee Tuning World i Tyskland. Eftersom vi har modifierat bilen på ett sätt som gör den allsidig kunde vi köra den hela vägen ner till södra Tyskland och hem igen utan problem.


Isracing i Anttila med trimmade projektbilen BMW 120d

Isracing i Anttila
BSR bjöd in några journalister och BSR-återförsäljare från Europa till att medverka på ett isracing-event i köldbitna och snöiga Anttila i Värmland. Vår BMW projektbil var naturligtvis en av de bilar som kördes på isen. På detta event kördes bilen med original stötdämpare, bromsar från en BMW 335d och spikdäck från BF Goodrich. Vi hade dock ingen exteriör styling eftersom självförtroendet hos många förare tenderar att överstiga den verkliga körförmågan vid sådan här iskörning. Ingen nämnd och ingen glömd. Vi konstaterade dock att spikdäck, bakhjulsdrift och 700Nm framkallade väldigt mycket glädje på en frusen sjö.


BSR kundevent på Anderstorp

Kund-event på Anderstorp
I samband med lanseringen av BMW trimsatser erbjöd BSR alla kunder som förbokade ett BMW-trim att få vara med på ett speciellt event. Efter visning av BSR's utvecklingscenter fick våra BMW-kunder vara med om en givande och rolig eftermiddag på Anderstorp Raceway. Där fick alla testa sina egna bilar i olika körmoment, och pressa bilen på banan. Samtliga fick provåka projektbilen som kördes av BSR's egen tävlingsförare. Ett kundevent som var mycket uppskattat.
Stäng
Stäng