Glömt lösenordet?
BSRs etanolkonvertering är ett snabbt och enkelt sätt att gå över till ett mer miljövänligt alternativ. Fördelarna är många.
Etanolkonverteringen består av en egenutvecklad programvara som laddas in i bilen med BSRs handhållna dataenhet (PPC3) via bilens diagnosuttag. Beställer och genomför programmeringen gör du enkelt på egen hand. Inga tekniska förkunskaper krävs. Gör såhär:
BSRs engagemang inom etanolkonvertering började tidigt och ledde snabbt till att vi blev världsledande på området där vi även hade uppgiften att agera som regeringens remissinstans. Nu är dock mycket förändrat. När etanolpriset gick upp och förmånerna samt möjligheterna att få bilen miljöklassad försvann så förändrades mycket.
BSR var ensam om att kunna erbjuda typgodkända konverteringssatser för Etanol (E85) som uppfyllde dåvarande svensk lagstiftning. Våra typgodkända konverteringssatser gav en unik möjlighet att få sin bil miljöklassad genom att registreringsbesiktiga den hos bilprovningen. När det var gjort erhölls en rad miljöbilsförmåner.
Förutom de typgodkända konverteringarna, erbjuder BSR även vanliga E85-konverteringar till många andra bilmodeller. Med dessa konverteringar kan man köra på valfri blandning av E85 och bensin samtidigt som de ger en rejäl ökning av prestanda och körglädje.
BSR var det enda företaget i Sverige som kunde erbjuda typgodkända konverteringssatser som uppfyllde det nationella regelverket som trädde i kraft 1 Juli 2008. Det var tack vare ett långvarigt och envist engagemang med en mängd olika etanolprojekt (ända sedan 1997) som möjliggjorde detta.
Startskottet skedde när BSR etanolkonverterade en Volvo 940 som kördes av dåvarande miljöchefen för Växjö kommun, Malte Sandberg. Projektet fick stor uppmärksamhet i pressen och människor började få upp ögonen för möjligheten att köra på alternativa bränslen. Efter det att även fd statsminister Göran Persson (S) hade provkört bilen startade en debatt om huruvida det var lagligt eller ej att konvertera till ett miljöbränsle. Det blev en lång och segdragen utredning gällande lagstiftningar kring möjligheterna att efterkonvertera till alternativa bränslen. Under denna tid var BSR remissinstans för konverteringslagstiftningen och Vägverkets/Transportstyrelsens utredning. Allt detta arbete resulterade i en ändrad lagstiftning och att BSR kunde erbjuda kunder en etanolkonvertering som var typgodkänd och uppfyllde den då gällande lagstiftningen. Under tiden som ovanstående arbete med regelverk och lagstiftning skedde genomförde BSR en rad andra parallella etanolprojekt:
Bakom varje typgodkänd konverteringssats låg ett långt utvecklingsarbete och ett omfattande testförfarande. Regelverket kring detta ställde stora krav både på konverteringsprodukten och det ansvariga konverteringsföretaget. Enligt lagkraven skulle bl.a. följande moment genomföras: