E95

Etanoldriven dieselbil på Motormässan i Malmö


Världens första dieselbil som konverterats till miljöbränslet etanol visas på Motormässan i Malmö som öppnar torsdag den 27 mars.

BSR har optimerat en Saab 9-3 med dieselmotor för bränslet E95 (95 % etanol). Resultatet är låg bränsleförbrukning, höga prestanda och minimala avgasutsläpp.

Projektet genomförs tillsammans med SEKAB i Örnsköldsvik som producerar och distribuerar bioetanol och EU-projektet BEST (Bioethanol for Sustainable Transport).
En av BSR:s återförsäljare JMB Optimering (Magnus Jaasund) är delaktig och ansvarar för vissa motortekniska lösningar i projektet.  

Fakta om bilen
Saab 9-3 med Saabs original dieselmotor, där förbränningsrum, bränslesystem och motorns programvara modifierats.

- Maximal effekt 195 hk, vridmoment 410 Nm
-  Låg bränsleförbrukning, landsvägstester visar ca 5 lit/100 km
- 95 % mindre fossil CO2, minimala utsläpp av farliga kolväten och kväveoxider och i princip helt eliminerade partikelutsläpp.

Bakgrund
BSR har arbetat med konverteringar sedan 1997 och har påverkat myndigheterna  i mer än 10 år för att anpassa lagstiftningen. Resultatet är att en lagändring som gör det möjligt att konvertera fordon till alternativa bränslen sannolikt träder i kraft från den 1 juli år.

2003 optimerade BSR världens första rallybil till E85. En bil som blivit något av en ikon i rallykretsar där nu i stort sett hela den svenska eliten kör på E85.

BSR vill på samma sätt nu visa möjligheterna att även använda etanol som bränsle för dieselbilar.

Fler bilder finns på www.e95.eu
Stäng
Stäng